Gerookte zalm – zalmtips en recepten

De jongens van de fant poseren met gerookte zalmen voor een rookoven

Gerookte zalm recepten en informatie

Zalm, vers, gerookt of gebakken. Het is een van de meest gegeten vis, ook hier in Nederland. Dat is niet zo gek, want zalm is gezond en heel lekker! De zalm is zowel vers als gerookt eenvoudig bij ons verkrijgbaar. Want heel wat mensen willen ook wel eens zelf een zalm roken. In deze blog vertellen we jullie meer over twee bekende rooktechnieken. Warm gerookte en koud gerookte zalm, allebei even lekker op hun eigen manier. Maar wat is eigenlijk het verschil?

Met al 3 generaties aan rookervaring op ambachtelijke wijze, weten wij precies wat het verschil is. 

 

Waar komt gerookte zalm vandaan?

Wij mensen roken al duizenden jaren vis. Roken werd toen voornamelijk gebruikt als conserveringsmethode om de vis langer houdbaar te maken. Zo werd de houdbaarheid, afhankelijk van de rookmethode, met weken tot maanden verlengd. Handig in tijden van schaarste van verse vis! Tegenwoordig roken we zalm voor de smaakbeleving. Deze beleving is verschillend van rookmethode, maar ook of de zalm uit de supermarkt, fabriek of ambachtelijke rokerij komt. Kies voor de beste smaakbeleving tussen warm en koud gerookte zalm van de ambachtelijke rokerij van de jongens van de Fant.

Gerookte zalm bestellen? Bekijk hier ons overzicht.

 

Wat is koud gerookte zalm?

Koud gerookte zalm is niet rauw, maar is ook niet helemaal gaar. Dat komt door de lage temperatuur die bereikt tijdens het rookproces. Je kunt het daarom beter niet eten als je zwanger bent.

Koud gerookte zalm op roggebrood
Koud gerookte zalm op een stuk roggebrood.

Wat is warm gerookte zalm?

Voor zwangere vrouwen is warm gerookte zalm veilig om te eten omdat mogelijke bacteriën door de temperatuur zijn verdwenen. Zie hiervoor ook voedingsadvies van het Voedingscentrum over zalm en zwangerschap.

Warm gerookte zalm op toastje
Warm gerookte zalm op toastje

Wat eet je bij koud gerookte zalm?

Warm gerookte zalm heeft een vollere, rokerige smaak. Er passen daarom ook vollere sauzen bij. Denk aan truffelmayonaise, of dille-roomsaus. Je kunt warm gerookte zalm zowel warm als koud eten. Het is daarom geschikt als voor- en hoofdgerecht. Bij de borrel op een toastje, of in een heerlijke ovenschotel. Superlekker!

Koud gerookte zalm gesneden

Hoe lang kun je warm gerookte zalm bewaren?

 
 
Welke wijn bij koud gerookte zalm

 

Welke wijn bij warm gerookte zalm

Warm gerookte zalm is warmer en voller van smaak. Het is iets vetter en romiger van smaak dan koud gerookte zalm. Er passen daarom ook beter wat sterkere wijnen bij. Wijn die goed past bij warm gerookte zijn zijn volle wijnen. Wijn uit de streek Bourgogne of de Elzas. Daarnaast kun je ook een rode wijn of rosé combineren met warm gerookte zalm. Kies dan bijvoorbeeld een Pinot Noir. 

Geschenkdoos met zalm en fles wijn

Wat is het verschil tussen zalm die je koopt bij de supermarkt en dat bij de visboer of online?

 

Wat is de prijs van koud gerookte zalm?

 

Wat is de prijs van warm gerookte zalm?

 

Waar kan ik koud gerookte zalm en warm gerookte zalm kopen?

Koud gerookte zalm is bijna overal verkrijgbaar. Online en in de supermarkt. Warm gerookte zalm is moeilijker te verkrijgen, omdat dit nog niet zo ingeburgerd is in de Nederlandse supermarkt. Sommige supermarkten hebben het te koop, maar online bij Zalm van Urk is het altijd verkrijgbaar. Wij roken 5 dagen in de week vers!

Redenen om je verse en gerookte zalm bij Zalm van Urk te bestellen:

  • In eigen rokerij ambachtelijk gerookt
  • Geheim familierecept van Jongens van de Fant
  • Noorse zalm gekweekt in de Fjorden
  • Geen kunstmatige toevoegingen zoals geur of smaak
  • Verse zalm, niet bevroren
  • Niet de scherpste prijs, maar dus ook geen fabrieksspul
  • Zalm is gezond
  • Kant-en-klaar verpakt

Bij Zalm van Urk koop je eenvoudig online koud gerookte zalm en warm gerookte zalm. Wij versturen alles vers gerookt in vacuüm verpakkingen. Proef het verschil maar eens met zalm die diepvries vers wordt geleverd.
Onze zalm kun je zonder problemen invriezen, en dat is dan de eerste keer dat het bevroren wordt.

Gerookte zalm bestellen doe je bij Zalmvanurk.nl!

Ervaar de smaak van vers en ambacht, beoordeeld met een 9.7!

Een reactie op “Gerookte zalm – zalmtips en recepten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *