
Zalm ontdooien, hoe doe je dat?
Zalm is één van de lekkerste en gezondste vissoorten die er is. Het is vol van smaak en bevat veel vitamine D, B2 en A. Altijd een goede keuze dus voor jouw maaltijd. Maar hoe ontdooi je zalm nou goed en waar moet je op letten? Wij leggen het je uit!
Hoe kan je zalm ontdooien?
Om bevroren zalm te ontdooien leg je het in een afgesloten zak een uur in een bak met koud water. Omdat zalm een vette vissoort is en minder lang houdbaar is dan magere vissoorten, kan je zalm het beste in een afgesloten plastic zak doen.
Hiermee voorkom je dat er water bijkomt en blijven alle vitamines en mineralen behouden. Leg de zak met de bevroren zalm in een bak met koud water. Zorg ervoor dat de zalm volledig onder water staat.
Hoe lang moet zalm ontdooien?
We krijgen vaak de vraag; hoe kan je snel zalm ontdooien? Dat hangt natuurlijk af van de grootte van de zalm, maar ook van de manier waarop je het doet. Je moet zalm nooit in warm water laten ontdooien, aangezien dit bacteriegroei veroorzaakt.
Leg de vis daarom in een bak met water en zorg er voor dat de zalm volledig onder water staat. Als je een zalm snel wilt ontdooien raden we je aan om, om de 10 minuten het water te verversen. Zo wordt het niet te koud en is de vis sneller klaar voor bereiding.
Voor een klein stuk zalm zal het ongeveer 20 minuten duren en voor een groter stuk een uur.
Kan je bevroren zalm bakken?
Ja, zeker kan je bevroren zalm bakken. De bereiding in de pan werkt het beste met zalmfilets of losse stukjes zalm. Haal de zalm uit de vriezer en spoel deze even af met water om kleine stukjes ijs te verwijderen.
Dep de zalm even droog met keukenpapier en zet de pan op middelhoogvuur. Belangrijk om even beide kanten te bestrijken met een beetje olijfolie om aankoeken te voorkomen.
Bak de zalm eerst met de vleeskant naar beneden en draai ‘m vervolgens om en gebruik lekkere zalmkruiden om er echt een lekker stukje vis van te maken. Na ongeveer acht minuten is de zalm klaar!
Kan je zalm ontdooien in de magnetron?
Het is mogelijk om zalm te ontdooien in de magnetron, maar dit kan je beter niet via de normale magnetron stand doen. Op een warme stand in de magnetron kan de buitenkant van de zalm al snel te gaar worden, terwijl de binnenkant nog bevroren is.
Het beste is dus om de zalm te ontdooien in water, maar als je echt in tijdnood bent kan je ook de ontdooistand kiezen van de magnetron en de zalm regelmatig keren.
Hoe lang kun je zalm in de vriezer bewaren
Als vis van ver komt, is het vaak al eens ingevroren geweest, het is daarom het beste om dit niet nog eens in te vriezen. Als je vis koopt dat uit de buurt komt kan je dit het beste snel na de aankoop invriezen.
Zalm is een vette vis en blijft ingevroren zo’n drie maanden goed. Magere vis zoals kabeljouw en koolvis blijft tot wel zes maanden goed.
Om de hoogst mogelijk kwaliteit te bieden, hebben wij geen bevroren zalm, ‘diepvries-vers’ of refreshed zalm. Bij ons vind je alleen echt verse zalm voor de beste smaakbeleving!
Kan je ontdooide vis bewaren in de koelkast?
Heb je een lekker stukje vis klaargemaakt, maar is er nog wat over, of heb je vis door een gerecht verwerkt en wil je dit bewaren voor de volgende dag? Dan kan dat prima.
Het is wel belangrijk dat de vis die je in het gerecht hebt verwerkt vers was. Zoals net gezegd is het namelijk belangrijk dat vis niet twee keer ingevroren wordt. Koel de restjes zo snel mogelijk af en zet ze binnen een uur weer in de koelkast. Zo kan je de volgende dag weer genieten van je maaltijd!
De beste zalm bij Zalm van Urk
Er zijn dus verschillende manieren om je zalm te ontdooien en een lekker stukje vis op tafel te zetten. Hoewel de manier waarop je het ontdooit natuurlijk invloed heeft op de smaak, wordt dit voor het grootste deel bepaald door de kwaliteit van de zalm. Om jezelf te verzekeren van een lekker stukje zalm ben je bij Zalm van Urk aan het goede adres.
Onze zalm is namelijk van hoge kwaliteit en komt uit Noorwegen. Kies hieronder uit de verschillende zalmproducten en verwen jezelf op een heerlijk stukje vis!
Deel