Zalm bakken

Zalm bakken op huid op houten tafel

Zalm bakken; hoe bak je een zalm?

Zalm bakken, hoelang bak je dat eigenlijk? Het lijkt zo makkelijk; maar dat is het niet. Je kan het te lang laten bakken waardoor het droog wordt of zelfs verbranden!  Om veel gemaakte fouten te voorkomen vertellen we hier onze tips om het antwoord te geven op de vraag: Hoe bak je een zalm? 3 tips!

De perfecte zalm bakken begint bij het zalm kopen

 

 • Koop een verse zalm. Onze zalm is vers en niet eerst bevroren geweest, dus die is uitermate geschikt.
 • Koop je hem ergens anders, let dan op de volgende punten:
  • Stevigheid. Voel of de zalm stevig is om hem goed te kunnen bakken. Hoe ouder de zalm is, hoe slapper de zalm aanvoelt. Hij gaat ‘hangen’ en zakt in.
  • Kleur. Het klinkt vreemd, maar verse zalm is bijna wit van kleur met zacht oranje. Je ziet namelijk het vet goed zitten. (het vet is wit)
  • Kun je geen zalmfilet vinden maar wel een hele zalm? Kijk dan naar de kieuwen. Deze zijn bij een verse zalm donkerrood van kleur. 

Pekel de zalm

Je hoeft de zalm niet te pekelen (zouten) maar helpt wel! Dus voordat je de zalm bakt doe je het volgende:

 • Pak een ovenschaal en een maatbeker. Vul de ovenschaal tot de helft en onthoud hoeveel ml je erin doet. 
 • Daarna voeg je zout toe, dit doe je in de volgende verhouding:
  • 90 gram zout per 1 liter water (dat is 1000 ml)
  • Dus per 100 ml extra, doe je 9 gram extra zout erin
 • Zet de schaal met de gepekelde zalm in de koelkast voor ongeveer een uur. Het pekelwater onttrekt het vocht uit de zalm waardoor de zalm steviger wordt. Een stevigere zalm is makkelijker te bakken.
 • Als er een uur voorbij is dan spoel je de zalm af en leg je hem met de huid op een snijplank. Bedek de zalm nu met stukken keukenrol. Het keukenrol zal snel nat worden en dan vervang je het met een nieuw stuk. Je zult zien dat na de tweede keer er bijna geen vocht meer uit komt. De zalm is nu klaar om gebakken te worden.

 

Zalm bakken op de huid

Moet je de zalm op de huid bakken of niet? De meest makkelijke manier is gewoon op de huid bakken. Dit beschermt namelijk de zalmfilet. Het is mogelijk om niet op de huid te bakken, maar dit gaat er wel anders aan toe. Als je niet op de huid bakt, zal de zalm snel karamelliseren. Door de zalm op de huid bakken gaart deze langzaam door zonder dat het karamellisatie proces zich voordoet. 

In de pan of oven?

Zalm kan in de oven en in de pan. Maar om de beste zalm te bakken gebruik je natuurlijk de pan. Het maakt niet uit wat voor soort pan je gebruikt, zalm kun je in elk type pan bakken zoals bijvoorbeeld een pan met anti-aanbaklaag of koperen pan.

De beste boter of kokosolie

Om de beste zalm op de huid bakken mogelijk te maken, gebruik je goede roomboter, en dan bedoelen wij de geklaarde boter of ook wel ‘Ghee’ genoemd. Je kunt dit zelf maken door van een stuk roomboter het vet van alle andere bestandsdelen te scheiden, maar makkelijker is het in de winkel te kopen. De AH heeft een goedkope en goede geklaarde boter waarmee zalm bakken een stuk makkelijker gaat! 

Kokosolie is daarnaast ook een goed alternatief, omdat de eigenschappen van het vet hetzelfde zijn. Qua smaak verschilt het wel iets van elkaar, en is het een persoonlijke voorkeur of je roomboter of kokosolie gebruikt.

Hoe bak je een zalm in 3 stappen:

 1. Zet het vuur (hoog vuur) aan en laat de pan goed heet worden voordat je de geklaarde boter toevoegt. Smeer de huid van de zalm in met de roomboter en doe 1 eetlepel boter in het midden van de pan.
 2. Nu komt de moeilijkste stap. Leg de zalmmoot in het midden van de boter in de pan op de huid, en laat hem stil liggen. Dit is moeilijk voor ons Nederlanders, want we willen gaan schudden met de pan en even ‘hoppen’ met de pan. Maar dit moet je niet doen. Laat de zalm gewoon stil liggen in de pan. De zalm brand niet aan. Zodra de zalmmoot beweegt verliest hij namelijk warmte en als je hem draait kun je de voortgang niet meer controleren.
 3. Je ziet de zalm van onder naar boven verkleuren, dit is het gaar worden van de zalm. Als deze tot de helft van de zalmmoot is gekomen, dan pas kom je weer in actie. Je draait het vuur uit en vervolgens draai je de zalm om en laat je hem nog even doorgaren. Houdt nu de zalm goed in de gaten en zie hoe snel de onderkant (dat was dus eerst de bovenkant toen de zalm nog op de huid in de pan lag) van kleur veranderd. Als je denkt dat hij bijna klaar is, dan haal je hem uit de pan en leg je hem op de huid op het bord. Het hete vet gaart nog even door in de zalm zelf, en zorgt voor de finishing Touch. De zalm is nu klaar om te eten!

Tip: Ga nooit met een stopwatch naast de pan staan, je moet kijken naar het stuk zalm. Er zijn zoveel factoren die de gaartijd beïnvloeden, dat je dat niet kunt timen. Het type pan, op gas of inductie bakken, de dikte van de zalm moot etc. Met deze tips bak je nu perfect gebakken zalm als een chef! 

onze methode

We houden het simpel.

1

EIGEN ROKERIJ

Op ambachtelijke en traditionele wijze gerookt.

2

GEHEIM FAMILIERECEPT

Al
3 generaties kwaliteit en ambacht.

3

VERSE
ZALM

Geen bevroren zalm of ‘diepvries-vers’ of ‘refreshed’.

4

GEEN KUNSTMATIGE TOEVOEGINGEN

Geen injecties met rook of smaak aroma.

5

NOORSE ZALM

Duurzaam gekweekt in de fjorden van Noorwegen.

6

KANT-EN-KLAAR

Gefileerd, gerookt en vacuüm verpakt in handige porties.

Proef zelf

onze methode

We houden het simpel.

1

EIGEN ROKERIJ

Op ambachtelijke en traditionele wijze gerookt.

2

GEHEIM FAMILIERECEPT

Al 3 generaties kwaliteit en ambacht.

3

VERSE ZALM

Geen bevroren zalm of ‘diepvries-vers’ of ‘refreshed’.

4

GEEN KUNSTMATIGE TOEVOEGINGEN

Geen injecties met rook of smaak aroma.

5

NOORSE ZALM

Duurzaam gekweekt in de fjorden van Noorwegen.

6

KANT-EN-KLAAR

Gefileerd, gerookt en vacuüm verpakt in handige porties.

Proef zelf

Een reactie op “Zalm bakken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *