
Zalm uit de oven
Zalm is ontzettend lekker, laten we daarmee beginnen. Dat zul je ongetwijfeld met ons eens zijn, anders zat je vast niet op onze website. Je kunt met zalm veel kanten op, zoals bakken en zalm uit de oven. Daarnaast is het heel gezond voor je!
Het advies om minimaal twee keer in de week vette vis zoals zalm te eten wordt door weinig Nederlanders gehaald. Hopelijk geven we je met dit artikel wat inspiratie om te experimenteren met zalm in de oven met o.a. een lekker recept en de juiste manier van bereiding.
Hoe lang moet zalm in de oven?
Zalm moet ongeveer 14 minuten in een voorverwarmde oven op 180 graden. Zorg ervoor dat de ovenschaal of bakplaat goed gevuld is met iets als boter of olijfolie.
Smaken verschillen natuurlijk, dus op veel recepten zul je wellicht net iets andere instructies vinden afhankelijk van het gerecht. We zien 160 graden met een iets langere tijd in de oven voorbij komen (20 minuten), maar ook een iets hogere temperatuur (200 graden) op 15 minuten. Uiteindelijk gaat het erom hoe jij het lekker vindt, dus ga hier vooral mee experimenteren.
Waarom is zalm uit de oven op 180 graden ideaal?
Zalm uit de oven maken is naar ons idee het beste op 180 graden voor ongeveer 14 minuten. Dat heeft ermee te maken dat we precies weten hoe onze zalm gemaakt is en dus ook hoe jij de beste smaakt kunt bewaken.
Deze temperatuur zorgt naar ons idee voor een optimale balans tussen gelijkmatig garen en het behouden van de sappigheid en smaak. Uitdroging is het grootste gevaar voor zalm uit de oven, dus zorg ervoor dat je hier waakzaam voor bent.
Wanneer is zalm uit de oven gaar?
Zalm uit de oven is gaar wanneer de zalm (bijna) uit elkaar valt. Zodra de textuur is zoals je het wilt en de zalm niet meer ‘doorzichtig’ is, kun je de zalm gaan eten.
Het verschilt een beetje qua oven hoe snel het gaat, maar met bovenstaande graden en minuten moet het goed komen.
Hou om de genoemde reden alleen de zalm wel even in de gaten. Het kan op een gegeven moment snel gaan en je wilt de zalm niet te lang in de oven houden.
Welke soort zalm is het meest geschikt voor in de oven?
Alles hangt af van je persoonlijke smaak, maar je hebt verschillende opties bij Zalm van Urk. Voor zalm in de oven kun je kiezen voor o.a. warm gerookte zalm, koud gerookte zalm of verse zalmfilet.
Sommige zalm recepten lenen zich beter voor de een dan voor de ander. Daarover hieronder een beetje toelichting:
Verse zalmfilet
Als je de pure zalm smaak wilt behouden is dit wellicht je beste optie. Je kunt er veel kanten mee op met je recepten en kruiden.
Warm gerookte zalm
Ben je een liefhebber van een rokerige smaak? Dan is dit ideaal voor jou. Deze heerlijke zalm is zeer geschikt voor gerechten zoals ovenschotels, een quiche of talloze pastagerechten.
Koud gerookte zalm
Deze zalm is op een lagere temperatuur gerookt en smaakt hierdoor wat frisser dan de warm gerookte zalm. Heel geschikt om te serveren op bord, in een pasta of op broodjes. Deze zalm wordt het meest gebruikt in restaurants.
Wat eet je bij zalm uit de oven?
Je kunt met zalm in de oven heerlijke recepten maken en dus veel verschillende gerechten uitproberen. Onze zalm is heel geschikt om op zichzelf in de oven te maken en te serveren met heerlijke groente.
Daarnaast kun je uit de volgende lijst met heerlijke bijgerechten zelf jouw recepten met zalm samenstellen. Met onze zalm uit de oven kun je echt alle kanten op:
Groenten
- Gebakken spinazie. Bak eenvoudig de spinazie in een koekenpan met wat olijfolie of boter. Voeg hier naar smaak een beetje knoflook en citroensap aan toe.
- Geroosterde asperges. Je kunt asperges met je zalm meebakken in de oven. Als je ze besprenkeld met wat olijfolie, peper, zout en andere smaakmakers zoals citroensap en/of kaas kun je het heel smaakvol maken.
- Broccoli. Broccoli kan ook heel lekker én gezond zijn naast je zalm. Je kunt het koken, maar ook meebakken in de oven tot ze goudbruin en knapperig zijn. Voeg daarnaast eventueel de gebruikelijke smaakmakers toe mocht je dat willen (peper, zout, knoflook).
Hartige bijgerechten
- Geroosterde aardappelen. Snij aardappeltjes in kleine stukjes, giet hier wat olijfolie en kruiden (bijvoorbeeld rozemarijn) en smaakmakers overheen en bak het goudbruin mee in de oven.
- Rijst. Zalm is ook heel lekker met een beetje rijst en groente. Bak de rijst en vermeng deze met groenten zoals komkommer, paprika en andere lekkernijen.
Salades
Bij een zalm uit de oven past een salade heel goed. Je hebt hiervoor verschillende opties, maar wij vinden een frisse salade er goed bij passen.
Hierbij kun je denken aan een groene salade met tomaat, ui, komkommer, paprika en dat soort groenten. Daarnaast heb je de optie om de sla te vervangen met een rijst- of quinoa salade of zelfs een mix van groenten en couscous.
Extra tips
Als extra aanvulling op een inmiddels al heerlijke maaltijd raden we je een dressing aan voor je zalm uit de oven. Onze persoonlijke favoriet is een honing-mosterd dille sausje, maar ook een combinatie van citroen, boter en wat kruiden doet het eigenlijk altijd goed. Hiermee kun je je zalm net iets lekkerder maken!
Maak je liever een volledige zalm salade? Dan kun je ook kiezen voor onze koud gerookte zalmsnippers. Deze passen heel goed in een smakelijke salade of pasta en zijn alvast en makkelijke dunne stukjes verpakt.
Welke kruiden kun je op zalm doen in de oven?
Het kan bijna niet lekkerder, maar om je een laatste suggestie te geven zijn wij enthousiast over het toevoegen van kruiden aan je zalm voordat het in de oven gaat.
Met een milde peper smaak komt de smaak van je zalm zelfs nog beter uit de vers. Met de Kruiden Fant Peper Mix kun je een volledige kant van je zalm insmeren, zodat je overal dezelfde smaak hebt.
Zalm uit de oven recept
Er zijn op het internet talloze recepten met zalm uit de over te vinden. Wij gaan hier niet pretenderen het beste recept te hebben, maar wel de beste zalm!
Toch willen we je een voorzetje geven, zodat je zelf een heerlijk stukje zalm op tafel kunt zetten. Met dit recept voor zalm uit de oven mag je van ons gerust zelf aan de haal gaan om het nog lekkerder te maken.
Bereidingstijd: 20 minuten
Hoofdgerecht
4 personen
Benodigdheden voor zalm uit de oven met groenten (4 personen):
- 4x een warm gerookte zalm (220 gram)
- 1 bosje asperges
- 2 paprika’s
- 1 courgette
- 1 rode uit
- 3 eetlepels olijfolie
- 4 halve citroenen
- 3 teentjes knoflook
- Smaakmakers (zout en peper)
- Garnering (peterselie, dille, wat je maar lekker vindt)
Bereiding:
- Voorverwarmen: verwarm de oven op 160 graden
- Bakplaat: Bedek je bakplaat met bakpapier of aluminiumfolie of smeer deze goed in met olie / boter
- Groenten: Snij de groenten in eetbare stukjes en leg deze op de bakplaat. Giet hier 2 eetlepels olijfolie en smaakmakers overheen
- Zalm: Leg je zalm tussen de groenten en giet hier je laatste eetlepel olijfolie, smaakmakers en/of garnering overheen. Als je de zalm met kruiden wilt bakken raden we je aan dit van tevoren te doen
- Citroen: Plaats de citroen op of om de zalm
- Bakken: Plaats de bakplaat in de voorverwarmde oven en bak gedurende ongeveer 14 minuten de maaltijd af (of tot de zalm en groente gaar is, af en toe controleren)
- Serveren: Maak er een mooi bord van of plaats de gehele bakschaal op tafel. Maar net waar je zin in hebt.
Kwalitatieve zalm voor in de oven van Zalm van Urk
Het mag duidelijk zijn dat je veel kanten op kunt met zalm uit de oven. Je kunt je volledige maaltijd in de over maken of slechts je zalm in de oven en de rest van de maaltijd los op tafel zetten.
Hier kun je eigenlijk niet fout mee gaan, zo lang je zalm hebt van hoge kwaliteit. De zalm van Zalm van Urk heeft deze hoge kwaliteit altijd. Of je nu kiest voor koud gerookte zalm, warm gerookte zalm of verse zalmfilet. Hiermee weet je zeker dat je een heerlijke maaltijd op tafel zet!
Deel