Zalm marineren

Zalm, wie is er niet dol op? Het is niet voor niets dat zalm de favoriete vissoort is van vele visliefhebbers. De malse structuur, boordevol goede vitamines en lekker vettig (op de goede manier).

Om de zalm van nog meer smaak te voorzien zijn er allerlei soorten marinades die de smaak van zalm nog beter of op een hele andere manier naar voren laten komen. Maar hoe doe je dit goed en wat zijn lekkere zalm marinades? 

Hoe zalm marineren?

Het marineren van een stukje zalm is een eenvoudig proces dat zorgt voor extra smaak en een heerlijke malsheid. Begin met het schoonmaken van de zalm en dep deze droog met een keukenpapiertje. Kies vervolgens een marinade die past bij jouw smaak, zoals een frisse citrusmarinade of een pittige Aziatische saus (hierover zo meteen meer).

Leg de zalm in een platte schaal en giet de marinade erover. Zorg dat de zalm helemaal bedekt is, zodat de smaken goed intrekken. Dek de schaal af en zet deze in de koelkast.

Hoe lang moet je zalm marineren? 

De tijd die je nodig hebt om zalm te marineren, hangt af van de marinade en de gewenste smaakintensiteit. Voor lichte marinades zoals citroen en dille is 30 minuten tot 1 uur vaak voldoende.

Bij sterkere marinades, zoals sojasaus of knoflook, kun je de zalm tot maximaal 4 uur marineren. Laat de zalm niet te lang in een zure marinade (bijvoorbeeld met azijn of citroensap) liggen, omdat dit de structuur van de vis kan veranderen. Haal daarom op tijd de zalm uit de marinade. 

Klaar met marineren? Bak de zalm dan aan beide kanten in circa 6 minuten gaar. 

5 heerlijke marinades voor zalm

Hoewel er heel veel soorten marinades zijn waarmee je de smaak van zalm kan verrijken, zijn er vijf die er in onze ogen uitspringen: 

1. Citrusmarinade

  • Meng wat citroensap, sinaasappelsap, olijfolie en verse tijm in een kom. Marineer de zalm minimaal 30 minuten.
  • Smaak: Frisse, lichte, zoete smaak

2. Zoet-pittige marinade

  • Roer honing, sojasaus, fijngehakte chilipeper en geperste knoflook door elkaar. Laat het stukje zalm minstens een uur marineren voor de beste smaakbeleving.
  • Smaak: Zoet, pittig

3. Kruidenboter-marinade

  • Smelt boter en voeg knoflook, fijngehakte peterselie en een snufje zout toe. Giet over vlees of groenten en laat even intrekken.
  • Smaak: Romig, hartig en kruidig

4. Aziatische marinade

  • Mix sojasaus, sesamolie, geraspte gember en bruine suiker tot een glad mengsel. Marineer je gerecht minimaal 30 minuten.
  • Smaak: Zoet, nootachtig

5. Mediterrane marinade

  • Combineer olijfolie, citroensap, oregano en fijngehakte knoflook. Laat vlees of groenten minstens een uur marineren.
  • Smaak: Frisse en kruidige smaak

Dit zijn onze 5 favoriete marinades om je stukje zalm nog lekkerder te maken. Er zijn echter veel smaken die je lekker kan combineren met zalm, dus we moedigen je aan om ook zelf te experimenteren met wat marinades. 

Welke kruiden kan je gebruiken voor zalm? 

Net als bij de marinades, zijn er veel verschillende kruiden die bij zalm passen. Denk hierbij aan dille, peterselie, tijm en citroengras. Welke zalm kruiden jij kiest, ligt natuurlijk helemaal aan je persoonlijke voorkeur. 

Om je keuzestress te besparen hebben wij een heerlijke kruidenmix samengesteld die perfect is afgestemd om de beste smaakbeleving uit jouw stukje zalm te halen: de fant peper mix.

Deze mix van kruiden is samengesteld in Noorwegen, het land waar onze zalm ook vandaan komt. Het heeft een kruidige en milde peper smaak met een warme ondertoon. Wij vinden de smaak lastig om te omschrijven, maar lekker is die wel! Probeer ‘m eens. 

De lekkerste zalm bij Zalm van Urk

Hoewel er dus allerlei lekkere marinades en kruiden zijn waarmee je een stukje zalm nog lekkerder kan maken, is het hiervoor belangrijk dat de zalm zelf ook van goede kwaliteit is. Bij Zalm van Urk verzekeren we je hiervan met onze verse zalm rechtstreeks uit Noorwegen. 

Kies hieronder uit de verschillende zalmproducten en verwen jezelf op een heerlijk stukje zalm!