Zalm bakken in olie of boter?

Zalm is volgens velen het lekkerste stukje vis. Het liefst maak je dit gerecht daarom ook zo lekker mogelijk klaar. Maar doe je dit door de zalm te bakken in olie of boter? Er is geen goed of fout antwoord.

Beide opties hebben hun voordelen en het hangt grotendeels af van het gewenste resultaat en persoonlijke voorkeur. Hieronder geven wij je tips en inzichten voor het maken van de beste keuze!

In het kort

  • Gebruik olie voor een knapperige korst en een neutrale zalmsmaak
  • Gebruik boter voor een rijkere smaakbeleving en een vetter stukje zalm

Olie voor een knapperige korst

Olie is een veelgebruikte optie om zalm te bakken vanwege het hoge rookpunt van veel soorten olie, zoals zonnebloemolie, olijfolie en arachideolie.

Een hoog rookpunt betekent dat de olie op een hogere temperatuur verhit kan worden zonder te verbranden, dit is ideaal als je een knapperige kost op de zalmfilet wil krijgen.

Daarnaast heeft olie een neutrale smaak, waardoor de natuurlijke smaak van de zalm meer naar voren komt. Je zalm nog lekkerder maken? Dat kan met deze zalm kruiden uit Noorwegen!

Tip voor het bakken in olie:  Bij het bakken van een zalmfilet in olie is het handig om de pan eerst goed te verhitten en de olie pas toe te voegen wanneer de pan al goed warm is.

Dit zorgt er namelijk voor dat de zalm snel dichtschroeit, waardoor de sappen in de vis blijven en de buitenkant een mooie krokant laagje krijgt. 

Boter voor extra smaak 

Boter heeft een lager rookpunt dan de meeste oliën, met als resultaat dat het sneller kan verbranden bij hoge temperaturen.

Toch is boter een goede keuze voor het bakken van zalm op een middelmatige temperatuur. Boter zorgt namelijk voor een heerlijke rijke en volle smaak, wat goed bij de vettigheid van de vis past. 

Tip voor het bakken in boter: om te voorkomen dat de zalm aanbrand raden wij aan om de zalmfilet eerst even kort aan te bakken in olie en op het eind een klontje boter toe te voegen.

Dit wordt ook wel ‘arroseren’ genoemd. Hierbij giet je met een lepel de gesmolten boter over de zalm heen terwijl je deze verder bakt. Het resultaat: een goudbruine kleur en een rijke smaak zonder dat de boter verbrand.

De lekkerste zalm koop je bij Zalm van Urk

De keuze tussen olie of boter voor het bakken van zalm hangt dus vooral af van de gewenste smaak en textuur van de zalm. Gebruik olie voor een knapperige korst en boter voor een rijke smaak. Wil je het beste van beide werelden, gebruik dan de techniek arroseren.

Om een lekker stukje zalm op tafel te zetten, moet de basis in ieder geval goed zijn: een goed stuk zalm. Hier ben je bij Zalm van Urk van verzekerd. Onze zalm is van hoge kwaliteit en komt uit Noorwegen.

Kies hieronder uit de verschillende zalmproducten en verwen jezelf op een heerlijk stukje vis!