
Asperges met zalm
- Total Time: 40 minutes
Description
Asperges met zalm
Asperges met zalm, weer een heerlijke combinatie. Zelf houden we van asperges en kijken uit naar het seizoen wanneer het ‘witte goud’ weer uit de grond komt. Het is jammer dat ze maar een paar maanden beschikbaar zijn. Daarnaast horen we nog maar al te vaak dat mensen asperges niet lekker vinden door ‘al die draden’. Maar dat is makkelijk op te lossen, men weet niet dat je inderdaad alle draden moet wegschillen. Soms houdt je dan dunne asperges over, maar wel heel lekkere. En van de schillen maken wij altijd lekkere aspergesoep!
Zalm groene asperges
Groene asperges met zalm lossen de eerst genoemde ‘problemen’ op. Want groene asperges zijn het hele jaar verkrijgbaar, en ze zijn veel minder draderig. En groene asperges BBQ is ook een begrip, want je kunt groene asperges heerlijk grillen op de BBQ.
Omdat je dus zowel groene asperges als witte asperges met zalm kunt eten, hebben we ook een recept gemaakt die je voor groene asperges met zalm kunt gebruiken. Op die manier kun je met beide recepten het hele jaar genieten van asperges met zalm!
Ingredients
Recept voor 4 personen
De asperges met zalm
- 1 kg witte asperges
- 4 zalm moten met vel (we hebben 4 handige stukken voor je verpakt!)
- Olijfolie
- Verse dille (vooruit, of gedroogd uit een potje)
- Peper
- Zout
De hollandaisesaus
- 2 eierdooiers op kamertemperatuur (erg belangrijk, anders mislukt de saus!)
- 100 gram boter op kamertemperatuur
- 1 el citroensap
- 1 el witte wijnazijn
Instructions
Bereidingswijze:
Zorg dat je alle benodigdheden binnen handbereik hebt voordat je begint.
- Zet als eerste de oven op 200 graden en vul de asperge pan met genoeg water om de asperges (straks!) helemaal onder te dompelen.
- Schil de asperges goed schoon met een dunschiller. Schil al de harde delen weg totdat je slappe, zachte asperges overhoudt.
- Haal de zalmmoten uit de verpakking en leg ze in een ovenschaal. Bestrijk ze rijkelijk met olijfolie, en zorg dat er een laagje olijfolie in de schaal staat. Verspreid de moten over de schaal met genoeg ruimte tussen elke zalmmoot. Hak de verse dille fijn en doe dit in schaaltje. Voeg daarbij de witte peper, zout en een beetje olijfolie totdat er een smeersel ontstaat. Smeer dit op de bovenkant van de zalmmoten. De schaal kan nu voor 20 minuten in de oven en bak de zalm zo gaar.
- Als het water in de asperge-pan bijna kookt doe je er een snufje zout en een klont boter in. Doe de asperges in het rekje en plaats deze in de pan. Kook de asperges een 8 minuten door, zet het vuur uit en doe de deksel op de pan. Laat het zo nog 10 minuten doorgaren.
- Als de asperges bijna klaar zijn begin je aan het maken van de hollandaisesaus. Dit is een precies klusje en kan wat oefening vereisen; maar met deze uitleg moet het je lukken! Verwarm de boter (de 100 gram) in een pannetje tot het smelt. Ondertussen doe je de twee eierdooiers in een hoge maatbeker, zorg dat je ze goed hebt gescheiden van het eiwit. Klop de eierdooiers op met een staafmixer tot een mooi schuim. Verwarm vervolgens de witte wijnazijn samen met de citroensap in een schaaltje in de magnetron totdat het heet is. (tot het moment dat je net geen bubbels ziet, klaar!)
- De boter is inmiddels gesmolten en het schaaltje met witte wijnazijn + citroensap heb je ook klaar staan. Zet nu de staafmixer weer aan en voeg het wijnazijnmengsel langzaam toe aan de eierdooiers. Schenk daarna ook langzaam de boter in een dun straaltje toe aan het mengsel. Je zult merken dat de saus vanzelf dik aan het worden is. Als de saus dik is, is hij bijna klaar. Proef het even, en breng op smaak met peper en zout.
- Plaats de borden op tafel en verdeel de asperges en de zalmmoten op elk bord. Garneer de boel met de heerlijke hollandaisesaus en je hebt een heerlijk gerecht op tafel gezet!
Eet smakelijk!
Notes
Tip: Wil je dit recept bewaren? Pin het dan via de knop hierboven op je Pinterest account.
- Prep Time: 10
- Cook Time: 30
- Category: Asperges
- Method: Koken
- Cuisine: Nederlands
Keywords: Asperges met zalm